Aardverschuivingen door Blockchain zorgen ook voor desoriëntatie

Aardverschuivingen door Blockchain zorgen ook voor desoriëntatie

15 juni 2016
Door: Redactie ICT-Magazine

blockchaintechnologie

Aan de vooravond van aardverschuivingen in de IT treedt er een soort collectieve desoriëntatie op. Er vliegen dan allerlei nieuwe termen om de oren en je ziet met geen mogelijkheid wat die met jouw dagelijkse realiteit te maken hebben. Er is dan maar één remedie: bijscholen.

Op dit moment rammelt de blockchain aan de deuren van it-afdelingen en boardrooms. Zoals eerder het web zelf, mobile, SaaS en cloud alles op zijn kop zetten, gaan we dat nu nogmaals meemaken met een ketting van algoritmen. Geheel nieuw is het verschijnsel niet, want het is de onderliggende technologie in Bitcoin en BitTorrent en over die twee is al een heleboel te doen geweest. Nieuw is wel dat deze digitale schakelketting zich inmiddels verspreidt over veel meer gebieden dan valuta en file sharing. Alle businessprocessen zullen erdoor beïnvloed worden. Ja, inderdaad: alle.

Airbnb

Hoog tijd dus om er een goed boek bij te pakken. Bijvoorbeeld ‘Blockchain revolution’ van Don en Alex Tapscott. Het kwam begin mei uit. De ondertitel geeft goed aan wat er op het spel staat: ‘How the Technology Behind Bitcoin Is Changing Money, Business, and the World’.

In hoofdstuk 5 van het boek werken vader en zoon Tapscott het voorbeeld uit van Airbnb. Die organisatie werkt nu met een centrale database en strijkt als intermediair 15 procent op van de waarde van transacties. Direct contact tussen vragers en aanbieders van accommodaties – zoals uitwisseling van telefoonnummers op de website – wordt tegengegaan, omdat dit toekomstige omzet kost. Een blockchain-Airbnb daarentegen werkt als een coöperatie die het eigendom is van de gebruikers. De software zoekt in de blockchain naar de goede match. Er is geen centrale database voor deze connectie meer nodig. De grond valt dan weg onder het businessmodel van Airbnb. En ook onder die van bijvoorbeeld Apple (iStore), Spotify en Amazon.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van juni.